Alternatif Kelime Öğrenme Teknikleri

İngilizce öğrenmeye karar veren veya hali hazırda bir öğrenme süreci içinde olan herkes kelime haznelerini geliştirmenin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olup bunun üzerine kelime öğrenme çalışmaları yapmaktalar. Bu çalışmalar arasında klasik bilinen yöntemlerin yanı sıra farklı yöntemler de uygulamak isteyen öğrencilerin doğal olarak ilk başvurduğu kaynak internet olmakta. O yüzden bu yazımızda kısa zamanda ve fazla vakit ayırmadan kelime öğrenmek isteyen öğrencilere yönelik “Alternatif Kelime Öğrenme Teknikleri”ni bir araya getirdik.

Ajandanızı Kullanın

Her ne kadar iş planlama ve takvim araçları artık dijital ortamda yaygınlaşmış ve belli bir kitle tarafından kullanılıyor olsalar da günümüzde hala ajanda kullanan, işlerini ve planlarını yazarak not eden kişiler de bulunmakta. Eğer klasik bir ajanda kullanıyorsanız, ajandanızın her sayfasının tam ortasına bir kare çizin ve bu karenin içine yazacağınız, daha önce karşılaşmış olduğunuz ama bir türlü öğrenemediğiniz maksimum 3 tane kelime belirleyin. Bu kelimeleri “BÜYÜK HARFLERLE” yazarken anlamlarını “küçük harflerle” yazın. Notlarınızı alırken bu karenin üzerine veya içerisine denk gelmemesine dikkat edin.

Buradaki amaç, bir sayfaya baktığımızda ilk odaklandığımız yer sayfanın tam ortasıdır. O yüzden ajandanızın sayfasına her bakışınızda ilk göreceğiniz yer kelimeleri yazdığınız kutu olacak. Eğer öğrenciyseniz ve defter kullanıyorsanız aynı yöntemi defterinizde de uygulayabilirsiniz.

Ellerinizi Kirletmekten Korkmayın

Gelişen teknolojiden dolayı artık hepimiz, günümüzün belli bir kısmını bilgisayar karşısında geçiriyoruz. Bilgisayar ortamında bir metin veya e-mail yazarken hepimiz ellerimize ve parmaklarımıza bakıyoruz. Hatırlamakta en çok zorlandığınız üç kelimeyi, klavyede yazı yazarken en çok baktığınız elinizin (genellikle sol el) parmak aralarına yazıp bu kelimelere maruz kalarak, bilinçaltınıza yerleştirebilirsiniz. Burada önemli olan, yazacağınız kelimeyi siyah renkli bir kalemle yazmanız. Eğer açık renk bir kalem kullanırsanız, kelimelerin dikkatinizi çekme ihtimali azalacaktır.

Uyurken Boş Durmayın

Hiç televizyon karşısında şekerleme yaparken, ilginç bir rüya gördüğünüz ve uyandığınızda aslında gördüğünüz rüyanın televizyonda gösterilen programla ilgili olduğunu fark ettiniz mi? Bunu sebebi uyurken beyin dalgaları yavaşlar ve genişler. Bunun sonucunda ise beyin belli telkinleri, özellikle tekrarlanan şeyleri algılayarak depolamaya meyilli hale gelir.

Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki uykuda İngilizce öğrenmeniz mümkün değil! Fakat kelime öğrenmeniz mümkün. Eğer kısık sesler sizi uykunuzdan alıkoymayacaksa o zaman bu yöntemi uygulamanızda fayda var…

Yatmadan önce bir ses kayıt cihazı veya programı ile 10 tane kelime kaydediyorsunuz. Bu kelimelerin önce İngilizcelerini sonra Türkçelerini ve en sonda da o kelimenin içinde geçtiği basit bir cümleyi okuyorsunuz. Kelimeler arasında 3 saniye es vererek kayıt işlemini tamamladıktan sonra, kelimeleri bir media player ile tekrar modunda çalıştırarak uykuya dalıyorsunuz. Hoparlörün hemen baş ucunuzda ve kısık ama duyabileceğiniz bir seste olması yeterli olacaktır. Aynı listeyi iki gece üstü üste dinledikten sonra yeni bir liste kaydederek aynı işlemi ömrünüzün sonuna kadar tekrarlayabilirsiniz. Ama gün içerisinde bu kelimeleri konuşmanızda veya yazışmalarınızda kullanmaya çalışmayı unutmayın.