İngilizce öğrenenlerin en büyük sorunlarından birisi nedir biliyor musunuz? Yeni gramer yapılarını öğrenmek? Ya da cümleler kurmak? Büyük ihtimalle cevap hepsi olacaktır. Ama bir sorun var ki aslında bütün sorunların temelini oluşturuyor; Kelime bilgisi. 

 

Yeni bir dil öğrenmek demek sürekli olarak kelime bilginizi geliştirmeniz demektir. Sonuçta yeni bir gramer de öğrenecek olsanız, İngilizce cümleler kurmaya çalışacak da olsanız her zaman kelime bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Peki, yeni kelimeleri nasıl ezberlersiniz? Hatta bu süreci nasıl hızlandırabilirsiniz? Hadi, hep beraber inceleyelim. 

 

1. Kelime Öğrenirken Düzenli ve Sürekli Olarak Çalışın 

Kelime öğrenmek demek uzun süreli çalışmalar yapmak demektir. Ayrıca bu çalışmalarınızın başarılı olması için düzenli bir şekilde ilerlemeniz gerekir. Bu yüzden kelime çalışmalarınızı belli ve sürekli bir düzene oturtmanız başarınızda en önemli etken olacaktır. Öncelikle küçük çalışmalar ile başlayabilir ve haftanın belirli günlerinde çalışabilirsiniz. İdeal olarak zaman ile bu çalışmalarınızı arttırmanız ve haftanın her gününe yaymanız iyi olacaktır. Bunu sürdürdüğünüz sürece yeni kelimeleri ne kadar hızlı öğrenebildiğinize siz bile şaşıracaksınız. 

 

2. Kendinize Hedefler Belirleyin ve Olabildiğince Bu Hedeflere Bağlı Kalmaya Çalışın

Haftada veya ayda kaç yeni kelime öğrenmek istediğinizi belirleyin ve bu hedefe bağlı kalmaya çalışın. Bu hedeflerinizi belirlerken gerçekci ve başarabileceğiniz sayılar tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Çalışma sürelerinizde olduğu gibi öncelikle az bir miktar ile başlayarak bu sayısı zaman ile arttırmanız başarılı olma olasılığınızı arttıracaktır. 

 

3. Basit ve Temel Kelimeleri Öğrenmek ile Başlayın 

Sık kullanacağınız temel kelimeleri ve cümleleri öğrenerek başlamak faydalı olabilir. Bunlar basit selamları, temel soruları ve önemli isim ve fiilleri içerebilir. Bu temelleri öğrenmeniz ileride farklı kelime ve cümleler ile karşılaştığınızda anlam kurabilme yeteneğinizi arttıracaktır. Ayrıca günlük İngilizcenin %90’ı bu kelimelerden oluştuğu için de İngilizceyi daha rahat öğreneceksiniz. 

 

3. Olabildiğince İngilizce Okumalar Yaparak Kelimeler ile Karşılaşma Sayınızı Arttırın 

İngilizce kitaplar, yazılar okumanız sadece yeni kelimeler görmeniz için değil aynı zamanda hali hazırda öğrenmiş veya öğrenmekte olduğunuz kelimeleri de pratik etmeniz için önemlidir. Ne kadar fazla okuma yaparsanız bu kelimeler ile o kadar fazla karşılaşacağınız için düzenli bir okuma alışkanlığı edinmeniz önemlidir. Ayrıca, kitap okumayı sıkıcı buluyorsanız İngilizce altyazılı filmler ve diziler izlemeniz de yeni kelimeler ile karşılaşma olasılığınızı arttıracaktır. 

 

4. Flashcardlar ve Flashcard Temelli Kelime Öğrenme Uygulamalarını Deneyin 

İkinci bir dil öğrenmek için yüzyıllardır kullanılan teknik olan Flashcardlar, günümüze kadar milyonlarca kişinin İngilizce öğrenmek konusunda başarılı olmasına yardımcı olmuştur. Günümüzde ise Flashcard temelli birçok yabancı dil ve kelime öğrenme uygulaması bulunmaktadır. Siz de kağıt ve kalem kullanarak çalışmaktan hoşlanmıyorsanız bir alternatif olarak bu uygulamaları deneyebilirsiniz. 

 

5. Öğrendiğiniz Kelimeleri Anlam Bağlamı İçinde Kullanın 

Kelime öğrenmek için sadece ezber yapmanız ve düzenli olarak tekrarlarda bulunmanız yeterli olmayacaktır. Ayrıca başarılı olsanız bile böyle bir yaklaşım normalden daha uzun süre almasına sebep olabilir. Bunun yanında ise öğrendiğiniz kelimeleri bir anlam bağlamı içinde kullanmanız daha hızlı ve etkili bir öğrenim için faydalı olacaktır. Ayrıca kendinize özgün cümleler oluşturmanız bu kelimeleri hayatınız ile bağlantılı bir hale getirecek ve onları ne zaman ve ne şekilde kullanabileceğiniz konusunda size fikirler verecektir. 

 

6. Öğrendiğiniz Kelimeleri Bildiğiniz Diğer Kelime ve Sesler ile Özleştirmeyi Deneyin

Her ne kadar pratik etseniz ve tekrarlarda bulunsanız bile bir kelimeyi hatırlamıyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Öğrendiğiniz kelimeleri kendi dilinizde olan diğer ses ve kelimeler ile özleştirerek hatırlama oranınızı rahatlıkla arttırabilirsiniz. Örneğin Dungeon kelimesi Zindan anlamına gelir ve zindanda çıkabilecek seslerden Dan, Cın, Dan, Cın seslerine benzerlik gösterir. Bu şekilde bağlaşımlar kurmanız sayesinde İngilizce öğrenme hızınız gözle görülür bir şekilde artış gösterecektir. 

 

7. Kelimeleri Benzerlik ve İlişkilerine Göre Kategorize Etmeyi Deneyin 

Yeni öğrendiğiniz kelimeleri hatırlamanızı kolaylaştırmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise benzer kelimeleri beraber sınıflandırmanız ve aralarında ilişkiler kurmanız olacaktır. Örneğin, ev ile alakalı kelimeleri tek bir gruba toplayabilir ya da zıt anlamlı kelimeleri bir başlık altında toplayabilirsiniz. Gruplandırmak için kullandığınız standart ne olursa olsun yeni kelimeler öğrenmenizde yardımcı olacaktır. 

 

8. Kelime Oyunları Oynayarak Öğrenmenize Renk ve Eğlence Katın

Her zaman sıkıcı ve yorucu yöntemler kullanmak çok da etkili olmayabilir. Böyle zamanlarda kelime öğrenmek için tasarlanmış veya sadece konsept olarak kelimeleri içeren bir oyun oynamak size yardımcı olabilir. Örneğin Scrabble aileniz ve arkadaşlarınız ile eğlenirken bir yandan İngilizce öğrenmeniz için çok faydalı olacaktır. Veya Telefonunuzdan oynayabileceğiniz oyunları da tercih ederek eğlencenizi her zaman yanınızda taşıyabilirsiniz. 

 

9. Gerçek Hayattan Kelimeler Öğrenin

Gerçek hayatta yer alan kelimeler öğrenmeniz, öğrendiğiniz bu kelimeleri bir an önce kullanmaya başlayabileceğiniz için çok faydalı olacaktır. Filmler, TV şovları, kitaplar, podcast'ler ve şarkılar en yaygın kelimeler için harika bir kaynak olmakla kalmaz, aynı zamanda farklı konulardan kelimeleri de içerisinde bulundururlar. Bu nedenle, orijinal dilde (altyazılı) kitap okumaya veya film izlemek ile çok hızlı bir şekilde kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. 

 

10. Farklı Yöntemleri Deneyin ve Sizin için İşe Yarayanları Kullanın

Kelime öğrenmek için sadece bir tane altın yöntem yoktur. Birçok farklı metod kullanabilirsiniz. Önemli olan farklı yöntemleri deneyerek size en faydalı ve doğal gelenini kullanmanız olacaktır. 


 

Ne olursa olsun kelime öğrenirken sabırlı ve düzenli olmayı unutmayın. Sonuçta hayatınızda hiç duymadığınız yeni sesleri ve kelimeleri öğrenmeniz süre alacaktır. Buna rağmen siz düzenli bir şekilde çalışmaya devam ederseniz hem kelime dağarcığınızı geliştirebilir hem de İngilizce konuşma yeteneğinizi arttırabilirsiniz.